Cloud Migration Nedir?
Cloud Migration Buluta Geçiş Nedir?
Buluta geçiş, dijital iş operasyonlarını buluta taşıma sürecidir. Buluta geçiş, fiziksel malları paketleyip taşımak yerine bazı veri merkezlerinden diğer veri merkezlerine veri, uygulama ve BT süreçlerini taşımayı gerektirmesi dışında, bir tür fiziksel hareket gibidir. Daha küçük bir ofisten daha büyük bir ofise geçiş gibi, bulut geçişi de oldukça fazla hazırlık ve önceden çalışma gerektirir, ancak genellikle bu çabaya değer, maliyet tasarrufu ve daha fazla esneklik ile sonuçlanır.
Çoğu zaman, bulut geçişi, şirket içi veya eski altyapıdan buluta geçişi tanımlar. Ancak bu terim, bir buluttan başka bir buluta geçiş için de geçerli olabilir.
Eski altyapı nedir?
Bilgi işlemde, donanım veya yazılım, modası geçmiş ancak hala kullanımdaysa "eski" olarak kabul edilir. Eski ürünler ve süreçler genellikle daha güncel çözümler kadar verimli veya güvenli değildir. Eski sistemleri çalıştırmakta takılıp kalan işletmeler, rakiplerinin gerisinde kalma tehlikesiyle karşı karşıyadır; ayrıca artan bir veri ihlali riskiyle karşı karşıyadırlar.
Eski yazılım veya donanım güvenilmez hale gelebilir, yavaş çalışabilir veya artık orijinal satıcı tarafından desteklenmeyebilir. Örneğin, Windows XP eski bir işletim sistemidir: 2001'de piyasaya sürüldü, yetenekleri Windows'un sonraki sürümleri tarafından aşıldı ve Microsoft artık yamalar veya güncellemeler yayınlayarak işletim sistemini desteklememektedir.
Altyapı sunucuları, ağ donanımlarını, uygulamaları, veritabanlarını ve diğer iş açısından kritik yazılım veya donanımları içerir. Yaşlanan sunucular veya fiziksel güvenlik duvarı araçları gibi eski altyapı, bir şirketin iş süreçlerini yavaşlatabilir. Orijinal satıcılar ürünleri için desteği bıraktıklarından ve güvenlik yamalarını yayınlamayı bıraktıklarından, bu durum daha fazla güvenlik riski de ekleyebilir.
Eski altyapı genellikle şirket içinde barındırılır, yani fiziksel olarak kuruluşun faaliyet gösterdiği binalarda veya mülklerde bulunur. Örneğin, birçok işletme, çalışanlarının çalıştığı binada bir şirket içi veri merkezi barındırır.
Şirket içi eski altyapıya güvenen şirketler, bulut bilişimin avantajlarını deneyimleyemezler. Bu nedenle, günümüzde çoğu kuruluş buluta en azından kısmi bir geçiş yapmıştır.
Buluta geçişin başlıca faydaları nelerdir?
Ölçeklenebilirlik: Bulut bilişim, şirketlerin ek fiziksel sunucular, ağ ekipmanı veya yazılım lisansları satın almasını ve kurmasını gerektiren şirket içi altyapıdan çok daha kolay bir şekilde daha büyük iş yüklerini ve daha fazla sayıda kullanıcıyı desteklemek için ölçeklenebilir.
Maliyet: Bulut sağlayıcıları bakım ve yükseltmeleri üstlendiğinden, buluta geçen şirketler BT operasyonları için harcadıkları miktarı büyük ölçüde azaltır. Şirketler, işleri çalışır durumda tutmak yerine, en büyük iş gereksinimlerine daha fazla kaynak ayırabilir - yeni ürünler geliştirmek veya mevcut olanları iyileştirmek.
Performans: Bazı işletmeler için buluta geçmek, müşterilerinin performansını ve genel kullanıcı deneyimini iyileştirmelerini sağlayabilir. Uygulamaları veya web siteleri, çeşitli şirket içi sunucular yerine bulut veri merkezlerinde barındırılıyorsa, verilerin kullanıcılara ulaşmak için çok uzağa gitmesi gerekmeyecek ve bu da gecikmeyi azaltacaktır.
Esneklik: İster çalışan ister müşteri olsun, kullanıcılar ihtiyaç duydukları bulut hizmetlerine ve verilere her yerden erişebilir. Bu, bir işletmenin yeni bölgelere açılmasını, hizmetlerini uluslararası kitlelere sunmasını ve çalışanlarının esnek çalışmasına izin vermesini kolaylaştırır.
Buluta geçişin ana zorlukları nelerdir?
Fiziksel Bulut Geçişi
Büyük veritabanlarını taşıma: Genellikle, veritabanlarının bulutta çalışabilmesi için tamamen farklı bir platforma taşınması gerekir. Bir veritabanını taşımak, özellikle ilgili büyük miktarda veri varsa zordur. Bazı bulut sağlayıcıları, İnternet üzerinden aktarılması çok uzun sürecek büyük veritabanları için verileri bir donanım cihazına yüklemek ve ardından cihazı bulut sağlayıcısına göndermek gibi fiziksel veri aktarım yöntemleri sunar. Veriler internet üzerinden de aktarılabilir. Yöntemden bağımsız olarak, veri geçişi genellikle önemli ölçüde zaman alır.
Veri bütünlüğü: Veri aktarıldıktan sonraki adım, verilerin eksiksiz ve güvenli olduğundan ve işlem sırasında sızdırılmadığından emin olmaktır.
Devam eden operasyon: Bir işletmenin, geçiş boyunca mevcut sistemlerinin çalışır durumda ve kullanılabilir durumda kalmasını sağlaması gerekir. Sürekli hizmet sağlamak için şirket içi ve bulut arasında bir miktar örtüşme olması gerekir; örneğin, mevcut bir veritabanını kapatmadan önce buluttaki tüm verilerin bir kopyasını almak gerekir. İşletmelerin genellikle bir anda hareket etmek yerine biraz hareket etmesi gerekir.
Şirket içinden buluta geçiş nasıl çalışır?
Her işletmenin farklı ihtiyaçları vardır ve bu nedenle bulut geçişleri için biraz farklı bir süreç izleyecektir. Bulut sağlayıcıları, işletmelerin geçiş süreçlerini oluşturmasına yardımcı olabilir.
Çoğu bulut geçişi şu temel adımları içerir:
Hedefler belirleyin: Bir işletme hangi performans kazanımlarını görmeyi umuyor? Eski altyapı hangi tarihte kullanımdan kaldırılacak? Ölçmek için hedefler belirlemek, bir işletmenin geçişin başarılı olup olmadığını belirlemesine yardımcı olur.
Bir güvenlik stratejisi oluşturun: Bulut siber güvenliği, şirket içi güvenliğe kıyasla farklı bir yaklaşım gerektirir. Bulutta, kurumsal varlıklar artık bir güvenlik duvarının arkasında değildir ve ağ çevresi esasen mevcut değildir. Bir bulut güvenlik duvarı veya bir web uygulaması güvenlik duvarı dağıtmak gerekli olabilir.
Verileri kopyalayın: Bir bulut sağlayıcı seçin ve mevcut veritabanlarını çoğaltın. Bu, bulut veritabanının güncel kalması için geçiş süreci boyunca sürekli olarak yapılmalıdır.
Üretimi şirket içinden buluta geçirin: Bulut yayına giriyor. Göç tamamlandı. Bazı işletmeler bu adımların sonunda şirket içi altyapılarını kapatırken, diğerleri eski sistemleri yedek olarak veya bir hibrit bulut dağıtımının parçası olarak yerinde tutabilir.